فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1399)

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی جان مرادی جو صفحات 13-36

    رضاشاه در راستای برنامه‌ها و اقدامات شبه مدرنیستی، وجود فرهنگ اسلامی را مانعی برای اهداف خود می‌دانست و سعی کرد به بهانه ی مدرن سازی ایران، شرایط را برای تحقق این اهداف فراهم آورد. بنابراین، ضمن در پیش گرفتن سیاست ناسیونالیسم گذشته گرا(باستان گرایی)، تجددگرایی(ایجاد جامعه شبه غربی) و سکولاریسم(جدایی دین از سیاست)، مذهب زدایی را در راس برنامه‌های فرهنگی خود قرار داد و سیاست کشف حجاب یکی از این نمونه‌ها بود؛ که در نتیجه ی مقابله روحانیون و مردم با این سیاست‌ها، قیام گوهرشاد به وقوع پیوست. بر این اساس، مقاله حاضر بر آن است تا نسبت میان قیام گوهرشاد را با سیاست‌های فرهنگی رضاشاه بسنجد و راهبردهای وی را برای مبارزه با فرهنگ مذهبی بیان کند و نقش قیام گوهرشاد را در این زمینه مورد بررسی قرار دهد. حاصل این مطالعه تاریخی، ما را به این واقعیت رهنمون می‌سازد که قضیه کشف حجاب در راستای سیاست فرهنگی رضاشاه و به‌خصوص سیاست مذهب زدایی وی قرار داشت.

    کلیدواژگان: رضاشاه، کشف حجاب، قیام گوهرشاد، مذهب زدایی، باستان گرایی، تجددگرایی
  • عیسی مولوی وردنجانی صفحات 35-56

    پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، سبب شد جریان‌ها و احزابی که مترصد فرصتی برای به دست آوردن سهمی در نظام آینده کشور بودند، از فضای به دست آمده، استفاده نمایند و اوضاع را به نفع خود تغییر دهند. نهضت آزادی نیز همانند سایر گروه‌ها فعالیت خود را آغاز کرد و توانست دولت موقت را در اختیار گیرد، اما بدلیل مغایرت داشتن اصول فکری‌اش با انقلاب اسلامی، تماما به مقابله با نظام اسلامی پرداخت. مسئله اصلی مقاله، تحلیل و بررسی عملکرد نهضت آزادی در دهه 1360 در مواجهه با انقلاب اسلامی است. فرضیه پژوهش آن است که با ناکامی سیاست‌های لیبرالی و تعامل‌گرای این جریان در مقابل تفکرشیعی انقلاب اسلامی، نهضت آزادی با استراتژی «انقلاب مسالمت‌آمیز» علیه نظام، اقداماتی از جمله مشروعیت زدایی و کاهش کارآمدی نظام جمهوری اسلامی در راستای از بین بردن حمایت‌های مردمی و همراه ساختن جامعه برای قیام علیه نظام را در راس برنامه‌های خود قرار داد. برای رسیدن به این اهداف از فضای به دست آمده ی جنگ، انتخابات و جریان‌های اپوزیسیون استفاده وافری نمود.

    کلیدواژگان: نهضت آزادی، انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی، انتخابات، جریان های سیاسی.
  • مرتضی اشرافی صفحات 57-76

    سرمایه ی اجتماعی به مجموعه ی هنجارها، عادات اجتماعی و آن دسته از قواعد رفتاری اطلاق می شود که طی مدتی طولانی بر مناسبات اجتماعی سیطره یافته و همواره در حال انجام است. ضعف، انهدام و سقوط سرمایه ی اجتماعی، خود به خود، هزینه ی اجتماعی زندگی را برای مردم و دولت افزایش داده و به طور غیرمستقیم زمینه ی افزایش یا کاهش رضایت شهروندان از دولت را فراهم می آورد. یکی از دلایل آسیب پذیری داخلی کشورهای جهان سوم، سطح اندک سرمایه اجتماعی است. اندک بودن قواعد رفتاری ارزش آفرین، هنجار آفرین و اعتماد آفرین موجب تشدید رقابت بین حکمرانان و مردم می شود. کاهش میل های انگیزشی مردم به سمت ارزش های فرهنگی و اجتماعی، موجب سلب اعتماد اجتماعی، همراه با کاهش مشارکت سیاسی می شود و در صورت عدم مشارکت، نظام سیاسی فاقد مشروعیت سیاسی می گردد. در صورت کاهش میزان مشارکت عمومی، میزان مشارکت انتقادی بالا رفته و نیروهای اجتماعی (افراد و گروه ها) به سمت تغییر و دگرگونی نظام سیاسی حرکت می کنند. انقلاب مخملی یکی از این حرکت هاست. انقلاب مخملی نوعی دگرگونی آرام و بدون خونریزی است که در شرایط خاص فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، مانند افزایش ناهنجاری های فرهنگی و کاهش میزان اعتماد جامعه به وقوع می پیوندد، این مفهوم بیش تر در سال های اخیر یعنی پس از تحولات گرجستان2003، اوکراین2004 و قرقیزستان2005، اذهان را به سمت و سوی خود سوق داده است. شرایط وقوع این انقلاب ها در شاخصه هایی شبیه به یک دیگر بوده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، انقلاب مخملی، اعتماد، چالش های اجتماعی
  • ریحانه قادری صفحات 77-110

    این مقاله برآن است که نشان دهد که امام خمینی رحمت الله علیه با بهره مندی وافر معارف اسلامی و تعمق و تاملی پویا و مجتهدانه در میراث گرانقدر نبوی صلی الله علیه و آله و تعلیم ایمه معصومین علیهم السلام ، چگونه توانست به درکی درست و روشن از نظام حقوق زنان در اسلام دست یابد که موجب احیای حقوق زنان ایرانی در جریان شکل گیری انقلاب اسلامی سال 1357ه.ش. ایران شود. چهار چوب نظری مقاله مبتنی بر مبنای نظری دیدگاه های امام رحمت الله علیه است که در رد شکل گیری گفتمان های مختلف در مورد زنان با توجه به مقتضیات زمان و مکان سخن گفته و حکم صادر کرده است. با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و تبیین تاریخی، در یک چهار چوب تاریخی ابتدا به موقعیت زنان در روندهای تاریخی، ایم از دیدگاه غربی فمینیسم و جایگاه زنان از دیدگاه اسلام که مبنای نظری امام رحمت الله علیه در مورد زنان در پرتو آن شکل یافته و هم چنین بررسی اندیشه های امام خمینی رحمت الله علیه که در قالب دوره های گفتمانی مختلفی در مورد زنان که طی چهار دوره ی مختلف زمانی شکل گرفته، پرداخته و در خاتمه هم، علل برتری دیدگاه حضرت امام رحمت الله علیه مورد بررسی و بازنگری قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: امام خمینی، فمنیسم، زنان، اندیشه اسلامی
  • معصومه محمدی صفحات 111-134

    از با ارزش‌ترین اسناد هر کشوری می‌توان به اسناد رسمی و دکترین های سیاست خارجی آن کشور اشاره نمود و مفاهیمی چون دکترین نظامی و سیاست خارجی آن کشور را از آن برداشت کرد. کشور روسیه هم در این مهم مثتثنی نبوده و با اهمیت یافتن قدرت هوشمند در دستور کار خود و با در نظر گرفتن بالاترین هدف خود پس از فروپاشی شوروی و بازگشت به هژمون جهانی، به بازنگری در نگارش اسناد و دکترین‌های سیاست خارجی خودپرداخته و با به کارگیری نگاهی متفاوت به نظام بین الملل با استفاده از گفتمان‌های حاکم بر سیاست خارجی خود بر مبنای واقع گرایی تهاجمی و در نظر گرفتن عواملی چون اقتصادی، نظامی، نقش نخبگان، ناسیونالیسم، ژیوپلتیک، رقابت در عرصه بین‌المللی توام با ترس و یا همکاری توام با پاداش، سیاستی متفاوت را در دستور کار خود نسبت به کشورهای شرق و غرب اعمال داشته است. جمهوری اسلامی ایران در دهه اخیر و مناسبات پیش آمده در منطقه، نقش و حضوری متفاوت را درنظام بین الملل و اسناد سیاست خارجی روسیه به خود اختصاص داده است. نگارنده در تلاش است تا در این مقاله به تبیین و تحلیل سیاست خارجی روسیه نسبت به ایران در اسناد و دکترین های روسیه بپردازد. یافته های این پژوهش که به روش توصیفی – تحلیلی صورت گرفته و به دنبال تجزیه و تحلیل حوادث اخیر در نظام بین‌الملل و تاثیرات آن ها در اسناد روسیه در بازه زمانی 2020-2010 است و این که جمهوری اسلامی ایران چه نقش و جایگاهی در این اسناد داشته است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، اسناد بالادستی، روسیه، سیاست خارجی
  • محمدسجاد شیرودی صفحات 135-150

    هرمنوتیک با هایدگر (18891976م.)، یکی از متفکران و فیلسوفان مغرب زمین، وارد مرحله ی جدیدی در دوران تاریخی خود می‏شود. هایدگر علاوه بر این که در زمینه های متعدد هستی شناسی، زیبایی شناسی، هنر و... تحولات بنیادی را ایجاد نموده، در مساله هرمنوتیک نیز چرخشی بنیادی خلق نموده است. هرمنوتیک در اندیشه هایدگر غیر از هرمنوتیک گذشته است. هایدگر بر اساس مبانی اندیشه خود، چرخشی را در هرمنوتیک پدید آورد که پس از آن، تفسیر از «متن محوری» به «مولف محوری» سوق داده شد. دستاورد عظیم هایدگر این است که فلسفه‏ورزی را بر محور هرمنوتیک قرار داد. در اندیشه ی هایدگر، «هرمنوتیک» بحث و جدل درباره مفاهیم و مقولات نیست، بلکه اساسا آشکار کردن آن چیزی است که در درون ما می‏گذرد. دازاین (Da-sein) بودن – آن جا، اما آن جا بودن اساسا یعنی، عملی کردن حضور و حاضر شدن؛ عملی که از طریق آن و برای آن معنا در زمان کنونی آشکار می‏شود. این مقاله، هرمنوتیک را در نظر هایدگر مورد بازکاوی قرار می‏دهد.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، دازاین، پدیدار شناسی، کارگزاران، فهم، دور هرمنوتیکی
|
  • Ali Jan Moradi Joo Pages 13-36

    In line with quasi-modernist plans and actions, Reza Shah considered the existence of Islamic culture as an obstacle to his goals and tried to create the conditions for the realization of these goals under the pretext of modernizing Iran. Thus, while pursuing a policy of retrospective nationalism (archaism), modernism (creation of a pseudo-Western society) and secularism (separation of religion from politics), he placed de-religionization at the top of his cultural agenda and a policy of uncovering the hijab. One of these examples was; As a result of the opposition of the clergy and the people to these policies, the Goharshad uprising took place. Accordingly, the present article intends to examine the relationship between Goharshad uprising and Reza Shah's cultural policies and to state her strategies for combating religious culture and to examine the role of Goharshad uprising in this regard. The result of this historical study leads us to the fact that the issue of the discovery of the hijab was in line with Reza Shah's cultural policy and especially his policy of de-religionization.

    Keywords: Reza Shah, Discovery of Hijab, Goharshad Uprising, De-religionization, Archeology, Modernism
  • Isa Molavi Vardanjani Pages 35-56

    The victory of the Islamic Revolution in Iran caused the currents and parties that were looking for an opportunity to gain a share in the future system of the country to use the gained space and change the situation to their advantage. The Freedom Movement, like other groups, began its activities and was able to take over the interim government, but due to the contradiction of its intellectual principles with the Islamic Revolution, it completely opposed the Islamic system. The main issue of the article is the analysis and study of the performance of the freedom movement in the 1980s in the face of the Islamic Revolution. The hypothesis of the research is that with the failure of liberal and interactionist policies against the Shiite thinking of the Islamic Revolution, the freedom movement with the strategy of "peaceful revolution" against the system, measures such as delegitimization and reducing the efficiency of the Islamic Republic in Putting society together to rise up against the regime was at the top of his agenda. To achieve these goals, he made extensive use of the atmosphere created by the war, elections and opposition currents.

    Keywords: Freedom Movement, Islamic Revolution, Imposed War, Elections, Political Currents
  • Morteza Ashrafi Pages 57-76

    Social capital refers to a set of norms, social habits, and rules of conduct that have dominated social relations for a long time and are constantly evolving. Weakness, destruction and collapse of social capital, in turn, increase the social cost of living for the people and the government and indirectly increase or decrease citizens' satisfaction with the government. One of the reasons for the internal vulnerability of Third World countries is the low level of social capital. The lack of value-creating, norm-building, and trust-building rules intensifies competition between rulers and the people. Decreasing people's motivations towards cultural and social values leads to a loss of social trust, along with a decrease in political participation, and if not participated, the political system loses political legitimacy. If the level of public participation decreases, the level of critical participation increases and social forces (individuals and groups) move towards the change and transformation of the political system. The Velvet Revolution is one of these movements. Velvet revolution is a kind of smooth and bloodless transformation that takes place in certain cultural, social and political conditions, such as increasing cultural anomalies and decreasing the level of public trust. This concept has become more prominent in recent years, following the developments in Georgia in 2003, Ukraine in 2004, and Kyrgyzstan in 2005. The conditions for the occurrence of these revolutions have been similar in characteristics.

    Keywords: Social Capital, Velvet Revolution, Trust, Social Challenges
  • Reyhaneh Ghaderi Pages 77-110

    This article aims to show how Imam Khomeini, with the abundant benefit of Islamic knowledge and dynamic and mujtahid reflection on the precious heritage of the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) and the teachings of the Imams (as), was able to understand correctly and clearly. Achieve the system of women's rights in Islam, which led to the revival of the rights of Iranian women during the formation of the Islamic Revolution of IRAN in 1978. The theoretical framework of the article is based on the theoretical basis of the views of Imam (blessings of Allaah be upon him), who has spoken and issued a verdict rejecting the formation of various discourses about women according to the requirements of time and place. Using descriptive-analytical method and historical explanation, in a historical context, first the position of women in historical processes, imam from the western point of view of feminism and the position of women from the Islamic point of view, in the light of which the theoretical basis of Imam Khomeini And also the study of the thoughts of Imam Khomeini (may God have mercy on him) in the form of different periods of discourse about women that have been formed during four different periods of time, and in the end, the reasons for the superiority of Imam Khomeini (as) Has been reviewed and revised.

    Keywords: Imam Khomeini, feminism, women, Islamic thought
  • Masoumeh Mohammadi Pages 111-134

    One of the most valuable documents of any country is the official documents and doctrines of that country's foreign policy, and concepts such as the military doctrine and foreign policy of that country can be deduced from it. Russia is no exception and with the importance of intelligent power in its agenda and considering its highest goal after the collapse of the Soviet Union and return to global hegemony, it has revised the writing of its foreign policy documents and doctrines and applied A different view of the international system using discourses governing its foreign policy based on aggressive realism and taking into account factors such as economic, military, the role of elites, nationalism, geopolitics, international competition with fear or cooperation with Rewards have a different policy on their agenda towards the East and the West. The Islamic Republic of Iran in the last decade and the relations in the region, has a different role and presence in the international system and Russian foreign policy documents. In this article, the author tries to explain and analyze Russia's foreign policy towards Iran in Russian documents and doctrines. The findings of this study are descriptive-analytical and follow the analysis of recent events in the international system and their effects on Russian documents in the period 2020-2010 and the role and place of the Islamic Republic of Iran in these documents.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Upstream Documents, Russia, Foreign Policy
  • Mohammad Sajad Shiroodi Pages 135-150

    Hermeneutics enters a new phase in its history with Heidegger (1889-1976), one of the Western thinkers and philosophers. Heidegger, in addition to making fundamental changes in various fields of ontology, aesthetics, art, etc., has also created a fundamental turn in the issue of hermeneutics. Hermeneutics in Heidegger's thought is different from the hermeneutics of the past. Based on the foundations of his thought, Heidegger revolutionized hermeneutics, after which the interpretation shifted from a "central text" to a "central author." Heidegger's great achievement is that he placed philosophy on the axis of hermeneutics. n Heidegger's view, "hermeneutics" is not a discussion of concepts and categories, but is essentially the revelation of what is going on within us. Da-sein - to be there, but to be there basically means to practice presence and presence; An action through which and for that meaning is revealed in the present time. This article examines hermeneutics in Heidegger.

    Keywords: Hermeneutics, Dasein, Phenomenology, Understanding, Agents, Hermeneutic cycle